Udvikling af Køkkenrulleholderen
Udvikling af Køkkenrulleholderen

Her kommer et lille indblik i hvordan jeg arbejder med udviklingen af nye produkter, og hvordan jeg er kommet frem til den lidt anderledes måde at lave en køkkenrulleholder på.
Ved udviklingen af nye produkter, starter jeg gerne ved funktionen;
1) Hvad skal den kunne?
2) Hvad kan lignende produkter på markedet?
3) Hvad kan de ikke?
1) Her er en køkkenrulleholder rimelig nem, den skal forhindre at den lette papirrulle vælter, og gerne se dekorativ ud samtidig med.
2) Der findes rigtigt, rigtigt mange køkkenrulleholdere på markedet, og de fleste er ude mærkede til at holde på selve køkkenrullen.
Den seneste tid er der så kommet en trend hvor toppen er blevet større og mere dekorativ, for at den skulle være nemmere at flytte med rundt.
Nogle få holdere har også haft fokus på vind følsomhed, da det er nemt for vinden at få fat i køkkenrullen og blæse den op, især i sommer månederne hvor mange enten har vinduerne åbne for at få noget god gennemtræk, eller tager køkkenrullen med ud i haven til en god gang grill.
3) De vindstærke holdere er dog ikke de mest populære, da de fleste "anti-vind" løsninger ikke har været specielt elegante, og holderen derfor er blevet for "stor og tung" at se på.
Så en god køkkenrulleholder kan:
- Holde en køkkenrulle uden at den vælter.
- Er nem at løfte op og flytte rundt.
- Forhindre vinden i at blæse køkkenrullen op.
- Se flot og dekorativ ud.
![]() |
Koncept og FunktionDe første versioner udforskede mulighederne ved at have et håndtag som ville falde ned og holde på kanten af køkkenrullen, samtidig med at man nemt kunne få fat i det når holderen skulle flyttes rundt, samt at det var nemt at skifte køkkenrullen ud. Det var bare ikke særlig elegant. Men en fællesnævner var selve grundfunktionen, at have noget til at trykke ned på kanten af køkkenrullen via tyngdekraften. Så hvad ville der ske ved at vende konceptet på hovedet? At have kanten af køkkenrullen til at trykke ned på noget? Det virkede jo enkelt nok, så det var jo bare at få lavet en prototype og få testet det af! |
Prototype 1Den første prototype jeg fik lavet var med både pind og fod i træ. Jeg ville gerne holde en kantet stil for at den skulle passe ind sammen med resten af mine ting, så jeg valgte derfor en fod med nogle skrå vinkler og sider. Pinden valgte jeg at lave 8 kantet så der stadig var nogle hjørner til at holde Køkkenrullen centreret, men uden at den bare blev rund da jeg synes en simpel rund pind bare er for kedelig. Der blev også testet nogle nye farver når jeg nu var i gang! Dette skulle have været mahogni rød.. Det var ikke en succes.. Efter at have testet den lidt viste det sig hurtigt at træ foden var alt for let. Der manglede noget gods til at holde den stabil. |
![]() |
![]() |
Prototype 2Jeg kiggede så på hvilke materialer der kunne hjælpe at gøre den tungere, og her var beton et oplagt valg, da det ud over at være tungt også passede godt til den rustikke stil jeg gerne vil køre. Så jeg fik lavet en støbeform og fik fremstillet nogle nye prototyper, stadig med lidt forskellige farver for at se hvor vi skulle hen ad. Det viste sig så at de spidse kanter som virker rigtig godt med træ, er alt for porøse når vi snakker beton, så dem blev jeg nødt til at runde lidt. Derudover synes jeg heller ikke specielt godt om pindende. De var for kedelige at se på, der måtte gerne være lidt mere stil over dem. |
PindenFor at holde køkkenrullen så stabil så muligt skulle den have samme "diameter" både i toppen og bunden, så det ville ikke virke bare at skære en pind skrå da den så vil blive for spids i begge ender. Jeg kan godt lide når der er et tvist til et design, og at det ændrer udseende afhængigt af hvilken vinkel man ser det fra, så jeg ville gerne have at pinden kunne dreje sig fra den ene ende til den anden, men det skulle heller ikke være for åbenlyst. Så fik jeg den ide at skære siderne skrå, men par vis, så den gik fra at være aflang på den ene led i bunden, til at være kvadratisk på midten, og så aflang på den anden led i toppen. På den måde blev det mere end "bare en pind", der var et tvist til den, og noget man kunne opdage og udforske
|
![]() |
Prototype 3Jeg fik lavet en ny støbeform i silikone, med nogle runde og knap så porøse hjørner, og fik monteret en pind på den færdige betonfod. Nu begyndte det at se godt ud! Så manglede der bare noget at holde på. Jeg havde en tanke om at sætte en lædersnor i toppen, da den var nem at få fat i og fleksibel nok til nemt at kunne få igennem køkkenrullen. Så var det bare at få monteret den på pinden på en enkel og køn måde. Først havde jeg tænkt at bore et hul igennem pinden, men det blev ikke særligt kønt. Jeg prøvede så at sætte et rør i hullet, da det kolde stål ville give noget god kontrast til det varme træ Det blev heller ikke videre kønt. Men til gengæld fandt jeg ud af at der var rimeligt nemt at løfte den ved bare at klemme fingrene sammen om røret. |
![]() |

Final Version
Så jeg skrottede idéen med lædersnoren og fik lavet en sidste prototype, hvor der i stedet for et hul i toppen, var en lille fordybning.
Det var rigtigt godt! Det var enkelt og stilfuldt, uden at være dominerende, og så gjorde den holderen nem at tage og løfte.
Så jeg var rigtigt godt tilfreds! Så var det jo bare at vise den frem til verdenen og se om andre blev lige så glade for den som mig!
Så jeg viste den frem for venner og bekendte, som alle synes det var en god ide! Fedt! Jeg lavede nogle flere og tog med på en messe, hvor de også solgte rigtigt godt! Super! Så må den være godkendt!

Og sådan kom køkkenrulleholderen til verdenen!
Tak for at I læste med så langt. Jeg håber at det gav jer en bedre ide om min tanke proces når jeg laver nye ting!
Mvh. Jens